Vakantiedagen verplicht opnemen?

Veel medewerkers hebben dit jaar niet al hun vakantiedagen opgenomen door de coronamaatregelen. Het risico van dat medewerkers hun vakantiedagen opsparen, is dat ze tegelijkertijd op vakantie gaan. Hierdoor kan er een ‘stuwmeer’ ontstaan aan vakantiedagen. Dit kan voor problemen zorg bij bedrijven. Wanneer iedereen tegelijkertijd vakantie heeft, kan dat onderbezetting tot gevolg hebben en dit kan voor grote problemen zorgen. Als werkgever kan je de vakantie binnen twee weken weigeren. Dit kan alleen op basis van zwaarwegende bedrijfsbelangen, zoals onderbezetting.

Een arbeidsmarktexpert van werkgeversvereniging AWVN raadt aan dat werkgevers samen met de werknemers de vakantiedagen proberen te verdelen over de komende periode. Werkgevers moeten hierbij eventueel om een stukje begrip vragen van haar medewerkers: er is weinig werk, neem alsjeblieft nu je verlofdagen op. Er kan dus overlegd worden over de vakantiedagen, maar een werkgever kan haar werknemers nooit verplichten om vakantiedagen op te nemen.

Er wordt verwacht dat mensen massaal op vakantie gaan rond half maart 2021, omdat de opgespaarde verlofdagen dan bijna komen te vervallen en de maatregelen voor corona mogelijk weer soepeler zijn. De verlofdagen zijn bedoeld voor herstel van de medewerkers en als werkgever mag je deze dus niet afkopen. De bovenwettelijke dagen, dus de extra vakantiedagen bovenop de wettelijke dagen, mogen echter wel worden afgekocht.